2005: A passage to India

M & M gaan naar Zuid India

zaterdag, augustus 06, 2005

Reisroute

Dag Overnachtingsplaats
23/9 Aankomst Chennai (Madras)
24/9 Pondicherry
25/9 Pondicherry
26/9 Tanjore via Kumbakonam
27/9 Tanjore
28/9 Trichy
29/9 Kodaikanal
30/9 Kodaikanal
1/10 Periyar National Park/Thekkady
2/10 Periyar N.P./Thekkady
3/10 Cochin
4/10 Cochin
5/10 Allepey Backwaters Trip
6/10 Allepey Sunset Cruise
7/10 Kovalam
8/10 Kovalam
9/10 Madurai
10/10 Madurai
11/10 Mahabalipuram (treinreis)
12/10 Mahabalipuram
13/10 Mahabalipuram
14/10 Transfer naar luchthaven
15/10 Aankomst Amsterdam

Kerala

Een beetje een aparte deelstaat dit. Uit de informatie van Shoestring:

Deze kleine deelstaat ligt aan de westkant van de Nilgiri, het kustgebergte van Zuid-India. Door de combinatie van twee natte moessons en stijgregens ontvangt het gebied een enorme hoeveelheid neerslag die er voor zorgt dat Kerala de groenste staat van Zuid-India is. De hoge neerslag en de vruchtbaarheid van de grond hebben een intensieve landbouw mogelijk gemaakt. Drie rijstoogsten per jaar is geen zeldzaamheid en kokos vormt in een verscheidenheid aan vormen een kwart van het dieet van de bevolking. De hoge landbouwopbrengsten zijn vermoedelijk de oorzaak van de grote bevolkingsdichtheid van de staat. In de kustgebieden zijn grote delen bebouwd met kleine bungalows in grote tuinen, afgewisseld door rijstvelden of kokosplantages. Elk hoekje is er gecultiveerd. Heel bijzonder zijn de 'backwaters', een systeem van kanalen, riviertjes en eilanden vlak achter de kust, waar het leven zich geheel afspeelt op en aan het water.
De heuvels en bergen geven een ander aanzien. Hier handhaaft zich her en der nog dichte jungle, afgewisseld door onder meer rubber- en specerijenplantages en hoger in de bergen, thee- en koffieplantages. Verder zijn fikse stukken ontbost door houtkap. Met de aanleg van eucalyptus- en agavenplantages probeert de overheid de verwoestende erosie die hiervan het gevolg is, enigszins tegen te gaan.

Kerala is een land van tegenstellingen. Het is een hoog ontwikkeld gebied en de staat kan trots zijn op het feit dat het analfabetisme hier het laagste is van heel India. Ook de aanwas van de bevolking is hier teruggedrongen tot West-Europese cijfers en er is nauwelijks sprake van tergende armoede, zoals elders in India vaak het geval is. Het is voor een groot deel de verdienste van de machtige communistische beweging, die hier sinds de onafhankelijkheid van India de grootste politieke partij levert. Maar daarnaast zijn met name in deze staat juist de meest conservatieve instituten van de hindoesamenleving bewaard gebleven.

Kerala is belangrijk voor de traditionele ayurvedische geneeskunst. Nergens anders in India is deze tak van wetenschap zo authentiek bewaard dan hier en nergens houdt men zich ook zo sterk vast aan de traditie. Ondanks de communistische sympathieën van de bevolking vinden we juist hier nog de 'onzichtbaren', een kasteloze groep, lager dan de onaanraakbaren, van wie de aanblik zo verontreinigend is dat de leden van deze groepering alleen 's nachts tevoorschijn mogen komen.


De officiële website van Kerala is hier te vinden.

Tamil Nadu

Misschien heb je wel eens van de Tamil Tijgers gehoord - geen katachtigen, maar een groep vrijheidsstrijders of terroristen (voornamelijk actief in Sri Lanka en incidenteel in Zuid India), afhankelijk van welk standpunt je inneemt. Die hopen we natuurlijk níet tegen te komen - gelukkig is het de afgelopen jaren redelijk rustig in dit gebied. Het Ministerie van Buitenlandse Zaken vindt het prima dat we hiernaartoe reizen, dus tenzij Ben Bot een hekel aan ons heeft, zal dat wel goed zitten.


Hier enige informatie van Shoestring over deze deelstaat:

De Tamils vinden hun land heilig, uitverkoren door de goden. Tempels zijn er dan ook overal en de aanwezigheid van Shiva, Vishnoe, Murugan, Ganesha en de talloze godinnen zegent het land. Soms zijn deze tempels in de loop van de geschiedenis tot enorme complexen uitgegroeid. 'Waar geen tempel is, daar moet je niet wonen', luidt een bekend Tamil spreekwoord. De Tamil taal vloeit als 'zoete honing', zo is het oordeel van de bevolking zelf over deze oudste van de Dravidische talen. Oude dichters hebben liederen gecomponeerd die nog dagelijks binnen de stenen muren van deze godshuizen weerklinken.
Tamil Nadu is het meest 'anti-arisch' en 'anti-Noord-India' van de zuidelijke staten. Dit heeft in het verleden al verschillende keren aanleiding tot regionalisme gegeven, soms zelfs met militant karakter. Nergens in India is het verzet tegen Hindi als nationale taal zo fel als in Tamil Nadu.
Samen met Orissa is Tamil Nadu een van de meest uitgesproken hindoegebieden van India. De islam is er pas laat doorgedrongen en het hindoeïsme heeft zich er daardoor redelijk ongestoord kunnen ontwikkelen.

Tamil Nadu heeft de wereld enkele bijzondere kunstvormen geschonken. In de eerste plaats is hierbij te denken aan de Bharata Natyam danstraditie. Deze heeft inmiddels de tempels en de vorstenhoven achter zich gelaten. Er is een groot publiek bereikt, tot ver buiten de grenzen van India. In de tweede plaats is te denken aan de Zuid-Indiase bronsgietkunst, die zijn hoogtepunt bereikt in de dynamische gestalte van de dansende Shiva, een figuur die diepe indruk maakte op de Franse beeldhouwer Rodin.


Plaatjes en geluiden van Tamil Nadu zijn
hier te bewonderen.

Waar gaan we precies naartoe?



Ja, naar India natuurlijk en we nemen even aan dat je weet waar dat ligt: ietsje verder doorlopen voorbij Pakistan, maar stoppen voordat je Bangladesh bereikt.

Sterker nog, in dit geval adviseren we je om rechtsaf te slaan na Pakistan en alsmaar naar het zuiden te reizen. Doe je wel eventjes over... en dan helemaal in het puntje, de deelstaten Tamil Nadu en Kerala, dáár zullen wij 3 weken doorbrengen.