2005: A passage to India

M & M gaan naar Zuid India

zaterdag, augustus 06, 2005

Kerala

Een beetje een aparte deelstaat dit. Uit de informatie van Shoestring:

Deze kleine deelstaat ligt aan de westkant van de Nilgiri, het kustgebergte van Zuid-India. Door de combinatie van twee natte moessons en stijgregens ontvangt het gebied een enorme hoeveelheid neerslag die er voor zorgt dat Kerala de groenste staat van Zuid-India is. De hoge neerslag en de vruchtbaarheid van de grond hebben een intensieve landbouw mogelijk gemaakt. Drie rijstoogsten per jaar is geen zeldzaamheid en kokos vormt in een verscheidenheid aan vormen een kwart van het dieet van de bevolking. De hoge landbouwopbrengsten zijn vermoedelijk de oorzaak van de grote bevolkingsdichtheid van de staat. In de kustgebieden zijn grote delen bebouwd met kleine bungalows in grote tuinen, afgewisseld door rijstvelden of kokosplantages. Elk hoekje is er gecultiveerd. Heel bijzonder zijn de 'backwaters', een systeem van kanalen, riviertjes en eilanden vlak achter de kust, waar het leven zich geheel afspeelt op en aan het water.
De heuvels en bergen geven een ander aanzien. Hier handhaaft zich her en der nog dichte jungle, afgewisseld door onder meer rubber- en specerijenplantages en hoger in de bergen, thee- en koffieplantages. Verder zijn fikse stukken ontbost door houtkap. Met de aanleg van eucalyptus- en agavenplantages probeert de overheid de verwoestende erosie die hiervan het gevolg is, enigszins tegen te gaan.

Kerala is een land van tegenstellingen. Het is een hoog ontwikkeld gebied en de staat kan trots zijn op het feit dat het analfabetisme hier het laagste is van heel India. Ook de aanwas van de bevolking is hier teruggedrongen tot West-Europese cijfers en er is nauwelijks sprake van tergende armoede, zoals elders in India vaak het geval is. Het is voor een groot deel de verdienste van de machtige communistische beweging, die hier sinds de onafhankelijkheid van India de grootste politieke partij levert. Maar daarnaast zijn met name in deze staat juist de meest conservatieve instituten van de hindoesamenleving bewaard gebleven.

Kerala is belangrijk voor de traditionele ayurvedische geneeskunst. Nergens anders in India is deze tak van wetenschap zo authentiek bewaard dan hier en nergens houdt men zich ook zo sterk vast aan de traditie. Ondanks de communistische sympathieën van de bevolking vinden we juist hier nog de 'onzichtbaren', een kasteloze groep, lager dan de onaanraakbaren, van wie de aanblik zo verontreinigend is dat de leden van deze groepering alleen 's nachts tevoorschijn mogen komen.


De officiële website van Kerala is hier te vinden.