2005: A passage to India

M & M gaan naar Zuid India

zaterdag, augustus 06, 2005

Tamil Nadu

Misschien heb je wel eens van de Tamil Tijgers gehoord - geen katachtigen, maar een groep vrijheidsstrijders of terroristen (voornamelijk actief in Sri Lanka en incidenteel in Zuid India), afhankelijk van welk standpunt je inneemt. Die hopen we natuurlijk níet tegen te komen - gelukkig is het de afgelopen jaren redelijk rustig in dit gebied. Het Ministerie van Buitenlandse Zaken vindt het prima dat we hiernaartoe reizen, dus tenzij Ben Bot een hekel aan ons heeft, zal dat wel goed zitten.


Hier enige informatie van Shoestring over deze deelstaat:

De Tamils vinden hun land heilig, uitverkoren door de goden. Tempels zijn er dan ook overal en de aanwezigheid van Shiva, Vishnoe, Murugan, Ganesha en de talloze godinnen zegent het land. Soms zijn deze tempels in de loop van de geschiedenis tot enorme complexen uitgegroeid. 'Waar geen tempel is, daar moet je niet wonen', luidt een bekend Tamil spreekwoord. De Tamil taal vloeit als 'zoete honing', zo is het oordeel van de bevolking zelf over deze oudste van de Dravidische talen. Oude dichters hebben liederen gecomponeerd die nog dagelijks binnen de stenen muren van deze godshuizen weerklinken.
Tamil Nadu is het meest 'anti-arisch' en 'anti-Noord-India' van de zuidelijke staten. Dit heeft in het verleden al verschillende keren aanleiding tot regionalisme gegeven, soms zelfs met militant karakter. Nergens in India is het verzet tegen Hindi als nationale taal zo fel als in Tamil Nadu.
Samen met Orissa is Tamil Nadu een van de meest uitgesproken hindoegebieden van India. De islam is er pas laat doorgedrongen en het hindoeïsme heeft zich er daardoor redelijk ongestoord kunnen ontwikkelen.

Tamil Nadu heeft de wereld enkele bijzondere kunstvormen geschonken. In de eerste plaats is hierbij te denken aan de Bharata Natyam danstraditie. Deze heeft inmiddels de tempels en de vorstenhoven achter zich gelaten. Er is een groot publiek bereikt, tot ver buiten de grenzen van India. In de tweede plaats is te denken aan de Zuid-Indiase bronsgietkunst, die zijn hoogtepunt bereikt in de dynamische gestalte van de dansende Shiva, een figuur die diepe indruk maakte op de Franse beeldhouwer Rodin.


Plaatjes en geluiden van Tamil Nadu zijn
hier te bewonderen.